[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1684504975131{margin-bottom: 50px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1684518529720{margin-bottom: 20px !important;}”]
Apostil Nedir?
Apostil nedir? Sorusunun cevabı kısaca “bir belgenin uluslararası düzeyde gerçek olup olmadığının ve kullanılabilirliğinin tasdik edilmesidir” diyebiliriz. Makalemizin devamında: Apostil amacı nedir? Apostil nereden alınır? Apostil nerelerde kullanılır? Apostil onaylı tercüme hizmeti nedir? Gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2478″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Apostil Ne İçin Kullanılır?
1961’de, Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı (HCCH) tarafından “Yabancı Resmi Belgelerin Yasallaştırılması Gerekliliğini Kaldıran Lahey Sözleşmesi” olarak bilinen uluslararası bir anlaşma hazırlandı. Uzun adı yerine, genellikle kısaca Lahey Apostil Sözleşmesi veya Antlaşması olarak adlandırılır.
Antlaşmanın amacı, sözleşme yapan üye devletlerin diğer üye devletlerde düzenlenen yasal belgeleri kabul etme sürecini basitleştirmekti. Antlaşma, bu belgelerin geçerliliklerinin nasıl onaylanması gerektiğini tam olarak belirtir. Antlaşma kapsamında verilen tasdiklere apostil denir.
Aynı şekilde yurt dışından ülkemize gelecek olan belgelerde de belgeyi gönderen ülke tarafından apostil şerhi uygulanmış belgenin Ülkemizde kullanılabilmesini sağlamaktadır.
Apostil Konvansiyonu, konvansiyona katılan ülkelerde kullanılmak üzere kamuya açık (noter tasdikli olanlar dâhil) belgelerin basitleştirilmiş tasdik edilmesini sağlar. Katılımcı ülkelerde ve onların topraklarında kullanılması amaçlanan belgeler, belgenin düzenlendiği yargı alanındaki yetkililerden biri tarafından tasdik edilmelidir.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1684518914474{margin-top: 100px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Apostil Yapılabilen Belgeler Nelerdir?
Adli işlemler sonucu verilen belgeler (savcılık, adliye memurluğu, zabıt kâtipliği) ile birlikte, ülkenin herhangi bir adli mercisine ait savcı, hâkim veya adli memurun düzenlediği/oluşturduğu belgeler.
✔️ İdari birimler tarafından oluşturulmuş belgeler
✔️ Noter tasdikli senetler
✔️ Doğum, evlilik, bekarlık veya ölüm belgeleri
✔️ Sürücü belgeleri
✔️ Ortak havacılık belgeleri
✔️ Özel şahıslar tarafından imza edilmiş belgelerin, düzenleme ve imza tarihinin doğru olduğunun resmi merciler veya noter onaylı belgeleri
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2482″ img_size=”400×400″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1684504945499{margin-top: 50px !important;}”][vc_column][vc_column_text]
Apostil Yapılamayan Belgeler Nelerdir?
✔️ Diğer ülkelerle yapılmış olan sözleşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilmesi sonrası kanun özelliğine sahip olmakta ve kanun gibi kabul edilmektedir.
✔️ Ticari sıfatlı belgelerle gümrükle ilgili belgeler
✔️ Diplomatik içerikli belgelerle konsolosluk nezdinde düzenlenmiş belgeler.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1684504945499{margin-top: 50px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Apostil Onaylı Tercüme
Apostil işlemi Lahey anlaşmasını kabul eden ülkeler arasındaki belgelerin geçerlilik kazanması için yapılır ve apostil uygulanan belge uygulandığı ülkenin dilinde hazırlanmaktadır.
Belgenin gönderileceği ülkede apostil edilmesi adına belgenin yeminli tercüman tarafından gönderilen ülkenin diline çevrilmesi gerekmektedir. Daha sonra belgenin tercüme edilmiş şeklinin belgeye şerh uygulayacak merciye gönderilmesi sağlanmalıdır.
Apostil Nereden Alınır?
Apostil Nedir? Sorusu kadar, Ülkemizde Apostil nereden alınır? Sorusunun yanıtı da önemlidir. Apostil işlemlerinden önce belge onayı için gidilen noterin bulunduğu il merkezlerinde Valilikler, ilçe merkezlerinde kaymakamlıklardan apostil başvurusu yapılabilir. Apostile konu belge adli bir evrak ise, ağır ceza mahkemelerine gidilerek apostil başvurusu yapılmaktadır.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Apostilin Geçerlilik Süresi Nedir?
Herhangi bir belge apostil olarak uygulandı ise yapılan apostil uygulaması ilgili belgeye verilen geçerlilik süresine bağlıdır. Kısaca Apostil uygulanmış belge geçerlilik süresini geçtiyse, uygulanan apostil de geçerlilik süresini kaybetmiş sayılır.
Sabıka Kaydı Apostil Uygulaması
Sabıka kaydı kişinin daha önce adli mercilere intikal etmiş suçların kayıt altına alınmasıdır.
Özellikle, başka ülkede yaşamak veya çalışmak gibi kişinin o ülkede bir süre geçirmeyi talep ettiği durumlarda, ilgili ülke tarafından apostil uygulanmış adli sicil kaydı talep edilebilir.
Belge Türkiye Cumhuriyeti Adli kurumlarından talep edilirse, talep edilen kişi, kendi ülkesinin ilgili kurumlarından belgeyi temin etmek durumundadır.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1684504945499{margin-top: 50px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Apostile edilmesi gereken diploma veya sınav sonuç belgeleri için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
✔️ Sınav sonuç belgesi ya da diplomanın aslını yeminli tercümana verilerek belgelerin gerekli dile çevrilmesi sağlanmalıdır.
✔️ Daha sonra yeminli tercüme yapılan bölgedeki noter bürosuna başvurulur ve yapılan yeminli tercümenin onaylanması sağlanır.
✔️ Bu işlemin ardından yapılacak apostil uygulaması için valilik veya kaymakamlıklara başvurulmalıdır.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Ticaretle Uğraşan Şirketler için Apostil Uygulaması Nereden Alınır ve Nasıl Kullanılır?
Bir şirketin ticari faaliyetleri adına şirketin bulunduğu ülkeden şirket sözleşmesi ya da şirketin kuruluş evrakları talep edilir. Bu belgeler şirket, ülkesi dışındaki bir ülkede faaliyet gösterecekse ve buna göre o ülkede şube açmak isterse talep edilmektedir.
İlgili şirketin apostil uygulaması konusunda izlemesi gereken adımlar, diploma sürecinde yapılması gerekenlerle aynı şekildedir. Buna göre şirketin apostil yaptırması gereken belgeler yeminli tercüman aracılığı ile tercüme edilir. Daha sonra noter tarafından onaylanır ve sonrasında il merkezinde ise valilik veya ilçede ise kaymakamlıklarca apostil talebinde bulunulur.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1684519236801{margin-top: 50px !important;}”][vc_column][vc_tta_tabs][vc_tta_section title=”Apostil Uygulamasına Alternatif Nedir?” tab_id=”1684519248117-a12cae81-83a9″][vc_column_text]
Apostil Uygulamasına Alternatif Nedir?
Daha önce de bahsedildiği gibi apostil işlemleri kurum veya kuruluşlar için ülkeler arası belge işlemlerinin daha kolay ve hızlı çözümlenmesi adına yapılmaktadır.
Apostil uygulaması dışında aynı sonucu karşılayan bir başka işlem karşı ülkede düzenlenen belgelerin ülkemizdeki temsilciliği tarafından tanınmasını gerektirir. Fakat bu işlem onay süreçlerinin ve onay aşamasındaki araştırma aşamalarının uzun zaman almasından dolayı tercih edilmemektedir.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Apostil Uygulamasının İptal Olması” tab_id=”1684519248131-2425c224-8370″][vc_column_text]
Apostil Uygulamasının İptal Olması
Apostil uygulamasının geçerlik kazanması için daha önce bahsettiğimiz şartların yerine getirilmesi gereklidir. Yukarıda bahsedilen belgeler için gereken apostil aşamalarından herhangi birisinde eksiklik olduğu takdirde apostil geçerliliğini yitirecektir.
Örneğin: Diploma belgesini apostil yaptırma sürecinde noter onayı alınmadığı takdirde uygulama geçersiz sayılacaktır. Ya da Lahey sözleşmesini kabul etmeyen bir ülke tarafından apostil yapılmış bir belgenin de geçerliliği olmayacaktır. Apostil yapılan belgenin geçerlilik süresi sona erdiyse apostil geçerliliğini kaybeder.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Apostilde Olması Gerekenler” tab_id=”1684519348204-bf2ef5e3-e25e”][vc_column_text]
Apostil Belgesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Apostil belgesi açıklamalardan da anlaşılacağı üzere hem ülkemizde hem de Lahey antlaşmasına katılan ülkelerde önemlidir. Apostil belgesi oluşturulurken, belgede bulunması gereken bazı kriterler vardır. Bu kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz:
✔️ Apostil belgesinin düzenleme yapıldığı ülke
✔️ Belgeyi imzalayan şahıs ya da kurum
✔️ Belgeyi imzalayanın görevi
✔️ Belgeye basılan mührün hangi kurum tarafından uygulandığı
✔️ Belgenin oluşturulma tarihi
✔️ Belgeyi hazırlayan kurumun kaşe ya da mührü
✔️ Belgeyi hazırlayanın ıslak imzası
✔️ Belge numarası
✔️ Belgenin hazırlandığı yer
✔️ Belgenin onaylandığı yer
[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Apostil Onaylı Tercüme” tab_id=”1684519350281-fb8c7453-f11f”][vc_column_text]Yurt dışı ile olan resmi evrak süreçlerinin ne kadar zorlayıcı olabileceğini çok iyi biliyoruz. İşlemlerin aksamaması adına acil apostil onaylı tercüme hizmetine ihtiyacınız olduğunda bizimle kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz.
Apostil Onaylı Tercüme
Apostil onaylı tercüme sırasında uygun ve doğru tercüme yapılıyor olmasının kritik öneme sahip olduğunun farkındayız. Turkey Tercüme ekibi olarak alanında uzman ve tecrübe sahibi tercüman kadromuzla sizlere kaliteli tercüme hizmeti sunmaya devam ediyoruz.[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tabs][/vc_column][/vc_row]
-
- 1 Apostil Nedir?
- 1.1 Apostil Ne İçin Kullanılır?
- 1.1.1 Apostil Yapılabilen Belgeler Nelerdir?
- 1.1.2 Apostil Yapılamayan Belgeler Nelerdir?
- 1.1.3 Apostil Onaylı Tercüme
- 1.1.4 Apostil Nereden Alınır?
- 1.1.5 Apostilin Geçerlilik Süresi Nedir?
- 1.1.6 Sabıka Kaydı Apostil Uygulaması
- 1.1.7 Apostilli Diploma veya Üniversite Sınav Sonuç Belgesi
- 1.1.8 Ticaretle Uğraşan Şirketler için Apostil Uygulaması Nereden Alınır ve Nasıl Kullanılır?
- 1.1.9 Apostil Uygulamasına Alternatif Nedir?
- 1.1.10 Apostil Uygulamasının İptal Olması
- 1.1.11 Apostil Belgesinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?
- 1.1.12 Apostil Onaylı Tercüme
- 1.1 Apostil Ne İçin Kullanılır?